Orion nevel

Iets helemaal anders dan jullie gewoon zijn. Af en toe kijk ik ook wel eens naar de sterrenhemel. Soms doe ik dat met mijn telescoop en dan kan ik het niet laten om mijn camera daar aan te koppelen. Het is een hele kunst om een aanvaardbaar resultaat te krijgen, en 95% fan de foto’s vliegen meestal de vuilbak in. Af en toe ben ik wel eens trost van wat ik wel niet kan met mijn materiaal. Astrofotografie haalt het uiterste uit de modernste camera’s en het is dan voor mij ook altijd afwachten naar het resultaat.

Volgende foto is gemaakt met een 6" Newton telescoop uit de (Meade LXD75). Hierop heb ik mijn Nikon D50, waarvan ik filter voor de sensor van verwijderd heb, aangesloten, samen met een Sigma 1.4 teleconverter. Dit komt neer op een brandpuntsafstand van 1050mm. Ik heb hiervoor 24 foto’s op  ISO800 en 30s + 13 foto’s ISO1600 van 30s gebruikt. In totaal geeft dit een belichtingstijd van 18min 30sec. De foto’s werden dan op elkaar "geplakt" met de DeepSkyStacker software.

Op de foto zien we de Orion Nevel, ookwel bekend als M43.

Het resultaat mag er best zijn, zeker als je weet dat deze foto genomen is vanuit het centrum van Oostende en dat er héél wat lichtvervuiling was.

6 reacties ! op “Orion nevel”

 1. Een reactie van Robbie Veldwijk geplaatst op 09-02-2009 om 22:21

  Oké dat je dit soort dingen op deze manier moet fotograferen is voor mij onbekend! Het is dus niet een panorama idee maar juist een HDR achtig alleen dan veeeeeeel meer beelden?

 2. Een reactie van Jef Janssens geplaatst op 18-05-2009 om 03:30

  Wow, impressive, knap staaltje techniek!

 3. Een reactie van Joeri geplaatst op 26-05-2009 om 18:49

  Zo nu en dan iets helemaal anders fotograferen is toch wel verruimend om te doen vind ik, zo ook dit soort fotografie dat volgens mij wel heel veel voldoening kan geven. Opsturen naar Stijn Meuris :-) Adembenemende foto…

 4. Een reactie van Xray geplaatst op 04-06-2009 om 23:24

  Indrukwekkend knap.

 5. Een reactie van Robbie Veldwijk geplaatst op 04-11-2009 om 09:47

  Dit is wel heel erg gaaf zeg! Prachtig hoe dit tot stand gekomen is! Het idee dat dit uit zoveel foto’s is voortgekomen!

 6. Een reactie van aradilon geplaatst op 20-11-2009 om 14:40

  Coole foto! Precies of het door de Hubble is gemaakt.

Geef een reactie